Ha szükség van egy kis segítségre:

 
1 m2 területre 10*10 cm-es csempéből 100 db kell
1 m2 területre  20*20 cm-es csempéből 25 db kell
1 m2 területre 20*25 cm-es csempéből 20 db kell
1 m2 területre  30*30 cm-es 11,5 db kell
1 m2 területre  33,3*33,3 cm-es 9,5 db kell
1 m2 területre  30*45 cm-es 7,5 db kell
 
1 m2 területre  ragasztóból / sima felületre 5 kg kell
1 m2 területre  ragasztóból / hullámos felületre 6,5 kg kell
 
1 m2 területre  folyékony fóliából/ két rétegben 0,5 kg
1 m2 területre fugából 0,5 kg kell
1 m2 területre padlókiegyenlítőből 11 kg
1 m2 területre porlekötőből/tapadás elősegítőből 0,2 l
 
 

amennyiben diagonáltan lesz rakva, akkor

 
1 m2 területre  10*10 cm-es csempéből 110 db kell
1 m2 területre  20*20 cm-es csempéből 28 db kell
1 m2 területre  20*25 cm-es csempéből 22 db kell
1 m2 területre  30*30 cm-es 13 db kell
1 m2 területre  33,3*33,3 cm-es 10,5 db kell
1 m2 területre  30*45 cm-es 8,5 db kell

 

A burkolás segédanyagai

Alapozó


burkolás alapozó

Ez az anyag adja meg a burkolás alapját, és közrejátszik a burkolás tartósságában is. A lealapozott területen leköti a port, így nagyobb tapadást biztosítva a ragasztóval, illetve a felület nedvszívó képességét csökkenti. Ha a burkolandó felületnek magas a nedvszívó képessége, és alapozás nélkül ragasztunk rá, akkor a felület a ragasztóból vonja ki a vízet. Ezáltal a ragasztó hamarabb fog megszáradni, mint megkötni, ennek következményében a ragasztó nem fogja meg eléggé a lapot. Ha pedig poros felületre ragasztanánk, akkor sem kötne oda kellően a lap, mivel a por, a ragasztó és a lap között lenne, így nem tudna megfelelő tapadást biztosítani. Ha már meglévő burkolatra szeretnénk ráburkolni, akkor alapozó helyett tapadóhíddal kell lekenni a régi burkolt felületet.

Vízszigetelő


burkolás vízszigetelő 


Olyan helyen kell alkalmazni, ahol a csempét vagy a járólapot nagyobb mennyiségű víz éri. Ha beltéri szigetelést készítünk, mondjuk mosogatókhóz, zuhanykabinokhoz, kádakhoz, akkor elég egy egyszerűbb fóliaszigetelés. Ezt a sűrű anyagot glettvassal, vagy festőhengerrel visszük fel a burkolandó felületre. Ha kültéri szigetelést készítünk, mondjuk medencékhez, teraszokhoz, erkélyekhez, akkor egy erősebb flexibilis fóliaszigetelőt kell alkalmaznunk. Ha a vízszigetelést elhagyjuk, és valamilyen oknál fogva víz kerül a burkolat alá, akkor az kiáztatja a ragasztót,és akár el is válhat a burkolat a felülettől. Ezen kívül még okozhat beázást is a szigetelő nélkülözése. Ezért elengedhetetlen a vízszigetelés olyan felületeken, ahol nagyobb mennyiségben éri a víz,a burkolatot. Minden szigetelővel lekent felületet, flexibilis ragasztóval kell burkolni.

Aljzatkiegyenlítő


 burkolás aljzatkiegyenlítő


Az aljzatkiegyenlítő más néven padlopon, álltalában önterülő Zsákos anyag, amit vízzel kell elkeverni. Kisebb aljzategyenletlenség javítására használják, maximum 5-6mm -ig. Amennyiben az egyenletlenségek nagyobb méretűek, akkor ragasztóval, vagy betonnal kell kijavítani a mélyedéseket. Kültéri terszok kiegyenlítéséhez fagyálló rugalmas kiegyenlítőt kell használni. A padlopon száradási ideje 24-48 óra, és csak ezután lehet burkolni a felületre.

Ragasztó 


burkolás ragasztó 


A ragasztó megválasztása nagyon fontos, mert a burkolat tartóssága nagyrészt azon múlik, hogy mivel ragasztjuk azt le. Első lépésben meg kell határozni a ragasztó feladatát hogy milyen lapokhoz, és milyen felhasználási körülményekhez, normál vagy erősebb terheléshez fogjuk használni.
A kiválasztás szempontjai:
-fal vagy padlóburkolás
-épületen belül vagy kívül
-van e padlófűtés a helyiségben
-a kiválasztott lap milyen anyagú
-normál helyiség, vagy vizes helyiség
Van alap beltéri csemperagasztó, aminek kicsi a rugalmassága, a terhelhetősége és nem bírják a hőingadozást. Ezek legfőképpen beltérben vékony és könnyű csempék rögzítésére alkalmasak. Árban ezek a legkedvezőbbek általában, ennek ellenére nem javasolt más körülmények között alkalmazni, mert a tartóssága nem lesz kielégítő. Greslapot beltérben sem szabad beltéri csemperagasztóval leragasztani, mert a greslapnak nagyon alacsony a vízfelvétele, és a beltéri csemperagasztó csak szívó lapokhoz használható.
A fagyálló ragasztó szintén félreérthető megfogalmazás és sok bosszúság forrása lehet. A fagyálló ragasztó jól alkalmazható beltéri, vagy alacsony hőmérsékletű helyiségekbe pl. fűtetlen kamra történő ragasztására, de nem szabad kültéri teraszok burkolásához felhasználni.
Kültéri teraszokhoz, vagy padlófűtéses helységekben már rugalmas, vagy más néven flexibilis ragasztóra van szükség, ami a szélsőséges hőingadozások okozta mozgásokat is képes felvenni. 
A ragasztók nagy része vékonyágyazású, ami azt jelenti, hogy a lap alatti végleges ragasztóréteg vastagsága max. 5 mm lehet egy rétegben felhordva.

Fuga


burkolás fuga burkolás sziloplaszt 


A fuga sokféle színben választható, ez izlés kérdése, hogy kinek mi tetszik. A fuga választásánál három szempontot kell figyelembe venni. Tudnunk kell a lapok közötti fugák szélességének méretét, tudnunk kell a burkolat anyagát, és azt is tudnunk kell, hogy milyen külső körülményeknek lesz kitéve. Vannak a cementbázisú fugázó anyagok, melyek 6mm fugaszélességig használhatóak beltérben.
Vannak a rugalmas, flexibilis fugázók amiket kültéren teraszokon, és padlófűtéshez is használhatunk, mert rugalmassága miatt ellenál a hőingadozásnak, és a kisebb mozgásnak.
Vannak szilikonos tömítő anyagok, a sziloplasztok, melyek szinte minden burkolatnál szükségesek a mozgási és csatlakozási élek és a fugák lezárásához, negatív sarkokhoz, továbbá dilatációs hézagok kitöltéséhez.

Élvédő - Burkolatváltó


 burkolás m élvédő burkolás burkolatváltó


Anyaga lehet műanyag, vagy fém, formája lehet szögletes, vagy lekerekített. Az élvédőt a burkoló szabja le akkora méretre, amekkora szükségeltetik a munkához. A burkolat pozitív sarkaiba való, illetve lépcsőfokok pozitív élébe. Oldalfal esetén az élvédőnek szinte csak esztétikai funkciója van. Lépcsőnél viszont, védi a lap szélét a letöréstől, és a kopástól.

 

 

Copyright © 2014 Török József Kornél. All right reserved.